Despre trecut… si groapa prezentului


Redau, mai jos, un pasaj din minunata carte a domnului Aurel Turbaceanu, „Intalnire cu trecutul. Din amintirile unui ambasador in Golful Arab”

„La inceputul anului 1990, din cate am aflat, primul procuror general al Romaniei, Robu, i-a invitat si a stat de vorba cu multi dintre colaboratorii lui Ceausescu, precum si cu alte persoane, care prin natura muncii au stat langa el, ocazional. Am fost si eu invitat. Nu se dorea sa se inteleaga sau nu se stia faptul ca traducatorii care-l servisera pe seful statului, pe primul ministru si pe alte personalitati fusesera alesi din randul diplomatilor de cariera. Atunci cand se facea alegerea se avea in vedere pregatirea lor profesionala pe spatii geografice si-nu in ultimul rand-seriozitatea si loialitatea fata de interesele tarii. Nu era suficient doar sa vorbesti limbi straine, trebuia sa cunosti relatiile Romaniei cu aceste tari, istoria, geografia, situatia economica, politica, culturala etc. La intrevederea cu procurorul general al Romaniei, Robu, m-au surprins intrebarile: daca in timpul vreunei discutii cu vreun sef de stat arab s-a pus problema transferarii de catre Romania de lingouri de aur in tara respectiva? Daca am tradus in vreo ocazie cand Nicolae Ceausescu si-a aranjat deschidere de conturi in banci straine?

Cine a lucrat cu Ceausescu si-a dat seama ca el nu-si intrevedea in nici un caz sfarsitul, asa cum l-a avut. Credea ca va stapani Romanis cat va trai el si familia sa. Sunt dintre cei care cred ca nu s-a gandit vreodata sa-si deschida conturi in strainatate. Tinea mult la avutia nationala; era un patriot moderat, sincer, care isi manifesta acest sentiment in modul cel mai norla. Cred ca pozitia sa inflexibila cu privire la drepturile omului, la criticarea Occidentului, precum si hotararea ca Romania sa isi achite toate datoriile externe intr-un timp relativ scurt au dus, in ultimul timp, la inrautatirea relatiilor cu marile puteri in detrimentul nostru, al tuturor.”

Despre răsfătzika

Sunt un om obişnuit. Obişnuit să cârcotească.:)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Despre trecut… si groapa prezentului

  1. Zadkielix zice:

    Raman circumspect la acest gen de rememorari!
    Sa admitem ca asa s-au desfasurat lucrurile, precum a marturisit mr Robu!
    Insa,cum se explica un anumit fapt? Oamenii din anturajul familiei dictatoriale….conturile in tari straine (declarate sau nu…vezi G. Copos si altii)…
    Un singur lucru bun sau pozitiv a lasat „Geniu-Imparat”….Tara nu avea datorii externe de achitat! bA, MAI MULT trebuia sa ni se ofere niste bani din partea unor tari arabe, din Orientul Mijlociu , paremi-se!
    In fine…datoria externa actuala cu acesti neo-comunisti aflati la comanda se va inmulti…Am auzit zvonuri ca aceasta se cifreaza la ordinul zecilor de milioane de euro si…nimeni si nimic nu-i poate condamna sau OPRI!
    Trist peisaj sumbru chiar…
    Poate ca anul acesta 2011 le va fi fatal tuturor acestor neaveniti si cripto-comunisti ce au devalizat tara intr-o maniera josnica!!!
    😉

  2. Denisa zice:

    unde ati gasit cartea? la ce editura?

Lasă un comentariu