Drept la Replică


Recent, a avut loc la Târgu Jiu lansarea cărţii mele, intitulată Sterilet, apărută la editura Scrisul Românesc. Dincolo de eleganţa şi probitatea organizării evenimentului în cadrul festivalului Brâncuşi din acest an, coordonată de Centrul „C. Brâncuşi”, cu sprijinul Primăriei Târgu Jiu, am fost uimit să constat apariţia unui atac la persoană de o josnicie greu de imaginat. Acest atac a venit din partea unui „ziarist” al redacţiei Gorj News – publicaţie autointitulată „ziarul de investigaţii online, în interes public”.

Spun că am fost doar uimit şi nu revoltat, pentru că de multă vreme nu mă mai şochează lipsa de profesionalism a celor mai mulţi prestatori din presa românească, rezultatul fiind tabloidizarea generalizată a presei scrise şi a televiziunilor.

Am constatat că există o legătură directă între absenţa pregătirii profesionale, lipsa de educaţie şi de lecturi şi prostia nativă a foarte multor redactori şi scăderea dramatică a calităţii presei ca vehicol informativ şi formativ, fapt evident şi în cazul redacţiei Gorj News

Departe de minima deontologie de jurnalist – verifică informaţia din cel puţin două surse independente, ascultă întotdeauna şi cealaltă parte – autorul denigrării, în primul rînd, a instituţiilor gorjene şi a acţiunii ce m-a implicat, a dezinformat cu bună ştiinţă, a minţit şi a promovat informaţii neconforme cu realitatea, neverificate. Astfel, eu, autor al cărţii necitite de redactorul în culpă, un eseu despre Timp şi o analiză personală a trei decenii de viaţă şi evenimente, sînt asociat în textul său cu o mişcare masonică românească ce ar fi avut o acţiune simultană în acea arie culturală.

Nu mi-ar fi greu să îmi asum public o astfel de apartenenţă, dacă ar fi reală, chiar cu mîndria că masoneria secolului 19 a creat statul naţional român, dar eu sînt străin şi detaşat de astfel de mişcări. În schimb, studiez cu asiduitate orice mecanisme de Putere, pe care le înţeleg şi le descriu, lucru de care superficialul redactor online şi-ar fi dat seama printr-o simplă căutare pe motoare Internet specifice.

Nu mă interesează idiosincraziile locale şi lipsurile de caracter ale agresivului redactor, dar atrag atenţia redacţiei şi publicului local asupra gravelor deservicii pe care un astfel de om le aduce unor instituţii private în spaţiul public, dar şi propriei publicaţii ce tînjeşte, sînt convins, după o oarecare notorietate. Cu astfel de oameni pierderea de încredere este sigură.

Regret faptul că şi o mică redacţie dintr-un colţ de ţară ca acesta, plin de spiritualitate, se complace prin astfel de specimene, în marele joc de decredibilizare a presei româneşti. Dacă redacţia va înţelege acest lucru fundamental, cred că măsurile de însănătoşire nu vor întîrzia.

Pot fi găsit la e-mail carolharsan@yahoo.com şi telefon 0785-638930.

 Publicarea dreptului la replică este o obligaţie morală, dar şi prin Decizia nr. 114/14 octombrie 2002/CNA, şi nepublicarea ei e sancţionabilă cf. Art 91 din Legea nr. 504/2002.

Cu respect,

Carol Hârşan

Reclame

Despre răsfătzika

Sunt un om obişnuit. Obişnuit să cârcotească.:)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s