Declaraţie 23 August 1944-2011 Ziua Eliberării-Sărbătoare Naţională a poporului român


În secolul al XX-lea omenirea a cunoscut una dintre cele mai mari nenorociri: fascismul.

Acesta a reprezentat expresia cea mai dură a extremismului politic de dreapta, a tendinţelor cele mai agresive şi de dominaţie socială şi naţională, de înăbuşire a oricăror aspiraţii de libertate, democraţie şi pace culminînd cu declanşarea celui de-al II-lea război mondial.

Împotriva fascismului şi războiului au acţionat forţele democratice şi umaniste din societate, iar mişcarea muncitorească şi comunistă a reprezentat cu siguranţă cea mai activă şi mai consecventă componentă a acestor forţe.

Împotriva nazismului, a fascismului italian, militarismului japonez şi aliaţilor lor, Naţiunile Unite  din rândurile cărora a ajuns să facă parte, din 22 iunie 1941 şi Uniunea Sovietică, cu imense sacrificii au reuşit să obţină victoria în acea imensă confruntare militară, o victorie a umanităţii împotriva barbariei şi pe care se întemeiază existenţa lumii după al II lea război mondial.

P.A.S., care este parte din mişcarea muncitorească şi comunistă internaţională, respectă şi continuă tradiţiile democratice antifasciste şi antiimperialiste  ale acestei mişcări, condamnă şi acţionează împotriva renaşterii fascismului sub orice formă, ca şi a diferitelor manifestări specifice rasismului, xenofobiei şi şovinismului.

P.A.S. poartă o deosebită recunoştinţă eforturilor făcute de armatele Coaliţiei Antihitleriste şi, în special, sacrificiilor făcute de Armata Sovietică în zdrobirea fascismului.

P.A.S. respinge şi condamnă încercările revizionismuzlui istoric de a minimaliza sau chiar de a condamna acţiunile rezistenţei antifasciste şi a armatelor Coaliţiei Antihitleriste, sau de a reabilita fascismul şi, în general, extremismul de dreapta.

În acest context respingem şi condamnăm hotărîrea Consiliului Miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne ai U.E. din 9-10 iunie 2011, care, falsificînd istoria, încearcă să pună semnul egal între fascism şi comunism. Condamnăm, de asemenea, diversele forme de revizionism, direct sau mascat sub cerinţe înşelătoare ca „autonomie teritorială”, „regiuni de dezvoltare”, „descentralizare” ş.a.m.d. Considerăm că acţiunile de tip revizionist reprezintă o expresie clară a tendinţelor de dominaţie ale cercurilor oligarhice şi ale dreptei ultrareacţionare exprimate chiar la nivel european şi scopul lor nu este doar istoric ci şi politic dar mai ales economic.

Ele fac parte din politica antidemocratică şi antimuncitorească promovată de forţele retrograde,  pentru a stăvili acţiunile populare împotriva actualului regim social-economic şi politic aflat într-o profundă criză structurală, de sistem, de cădere liberă după cum se exprimă un mare economist al zilelor noastre.

La 23 August 1944  a fost inlăturat, pe cale insurecţională, regimul dictaturii militare a lui Ion Antonescu, România rupînd alianţa cu forţele hitleriste şi alăturîndu-se Naţiunilor Unite în războiul antifascist.

Actul de la 23 August 1944 a fost un moment pozitiv în istoria noastră naţională şi în istoria europeană, posibil datorită unui larg consens naţional la care au ajuns forţele politice ostile regimului existent între care şi Partidul Comunist Român având sprijinul armatei şi chiar al instituţiei monarhice.

Acest act a reprezentat nu doar momentul încetării războiului purtat împotriva fostei U.R.S.S. şi a Naţiunilor Unite, ci şi alăturarea ţării noastre la Coaliţia Antihitleristă, permiţînd ulterior eliberarea teritorului patriei de sub stăpînirea armatelor hitleriste şi horthyste.

De asemenea, aceleaşi evenimente au făcut posibilă declanşarea procesului de înlăturare a măsurilor antidemocratice, de tip fascist, prin care au fost edificate regimurile dictatoriale anterioare, adoptatându-se şi legi reparatorii pentru victimele acelor regimuri, dar şi de condamnare a criminalilor de război, a celor vinovaţi de dezastrul ţării.

România s-a aflat astfel între ţările care imediat după război au adoptat măsuri de înlăturare a consecinţelor diferitelor forme de discriminare şi represiune, la care au recurs guvernările dictatoriale şi fasciste, întorcând astfel o pagină neagră din istoria noastră naţională ce nu trebuie să mai revină în vreun fel oarecare.

Iată de ce P.A.S. aduce un omagiu forţelor participante la actul de la 23 August şi la războiul antihitlerist, dar şi forţelor rezistenţei antifasciste din perioada războiului sau din perioada interbelică, în cadrul cărora rolul esenţial l-a avut mişcarea muncitorească şi comunistă, alături şi împreună cu alte forţe politice de orientare democratică.

P.A.S. condamnă cu toată vehemenţa încercările forţelor oligarhice, ale dreptei politice române de a revizui istoria naţională căutând să reabiliteze personalităţi şi chiar politici dictatoriale sau militariste din trecut, sau încercînd să minimalizeze ori chiar să denigreze acţiunea forţelor antifasciste în general şi a mişcării muncitoreşti şi comuniste în special.

P.A.S. rămîne consecvent luptei pentru democraţie, împotriva discriminării, împotriva rasismului, împotriva xenofobiei, împotriva imperialismului şi susţine fără ezitare:

Niciodată fascism !

Niciodată război !

Faţă de toate încercările la nivel european sau naţional de revizuire a istoriei răspunsul nostru este:

23 August 1944 reprezintă un moment luminos în istoria noastră naţională şi a Europei.

23 August, Ziua Eliberării poporului român prin forţele proprii, este o mare sărbătoare de-acum doar pentru conştiinţa noastră istorică şi această sărbătoare trebuie să revină în calendarul sărbătorilor naţionale !

Biroul Executiv Central

al Partidului Alianţa  Socialistă

 

Bucureşti,  19 august 2011

Reclame

Despre răsfătzika

Sunt un om obişnuit. Obişnuit să cârcotească.:)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s