Ministrul Culturii cere anchetă penală şi sancţiuni exemplare pentru cazul Sarmizegetusa Regia.


Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, domnul Kelemen Hunor, a luat cunoştinţă cu indignare de distrugerile provocate la Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, ca urmare a unor lucrări de amenajare a unei parcări, lucrări începute fără nici un aviz din partea MCPN şi fără asigurarea supravegherii arheologice, aşa cum prevede legislaţia în vigoare.
Ministrul Culturii a solicitat neîntârziat instituţiilor din subordine depunerea unei plângeri penale împotriva făptaşilor şi a celor care au responsabilitatea demarării respectivelor lucrări. De asemenea, MCPN a solicitat – şi va acorda asistenţa necesară – ca zona afectată să fie izolată şi protejată, astfel încât să se prevină amplificarea distrugerilor.

„Este inadmisibil ca aşa ceva să se întâmple! Voi insista ca organele de anchetă şi justiţia să îşi îndeplinească atribuţiile cât mai rapid, pentru că e nevoie de o atitudine exemplară. Nu putem permite ca asemenea situaţii să se repete!” a declarat Kelemen Hunor.

Miercuri, 6 iulie, un utilaj care executa lucrări pentru amenajarea unei parcări în zona cetăţii Sarmizegetusa Regia a lovit zidul de vest, provocând daune majore monumentului. DJCPN Hunedoara s-a sesizat şi a informat imediat Ministerul, care a trimis la faţa locului o echipă a Comisiei Naţionale de Arheologie. Ca urmare a inspecţiei desfăşurate joi 7 iulie, lucrările au fost oprite vineri 8 iulie. Luni, 11 iulie, pe baza Ordinului 215, emis de Prefectul judeţului Hunedoara s-a efectuat un control la care au participat reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Hunedoara, ai Instituţiei Prefectului, ai Inspectoratului Judeţean în Construcţii, ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ai Administraţiei Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina. Controlul a constatat că lucrările din zona Porţii de Vest a Cetăţii Sarmizegetusa Regia s-au efectuat fără avizul MCPN sau al DJCPN. S-a dispus oprirea lucrărilor până la încheierea verificărilor şi luarea unei decizii conform legii.

Marţi, 12 iulie, a avut loc şedinţa plenară a Comisiei Naţionale de Arheologie în care s-a discutat situaţia creată la Sarmizegetusa Regia. Comisia a cerut Ministerului să întreprindă demersurile necesare pentru continuarea anchetei şi să depună plângere penală împotriva vinovaților. Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt singurul sit arheologic din România aflat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1999, iar valoarea lor istorică, arheologică şi simbolică este inestimabilă.

Sursa: www.kelemenhunor.ro

Reclame

Despre răsfătzika

Sunt un om obişnuit. Obişnuit să cârcotească.:)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s