Bacul la română, posibil să fie foarte simplu.


A trecut ceva timp – destul de mult – de când am dat – şi am luat bacalaureatul. De atunci şi până în prezent, învăţământul nostru, cu tot ce cuprinde el, s-a schimbat şi paraschimbat, mai ceva ca o diva care îşi face operaţii estetice de nu mai ştie omul cât e natural şi cât plastic.

Şi, cum spuneam, pe vremea mea, parcă şi probele de la Bac erau altfel, se punea mai mult accentul pe studiu, pe nuanţe, pe tot. Azi am fost curioasă să văd ce modele de subiecte sunt propuse. Şi am găsit, pe realitatea.net. Unul dintre acestea este foarte foarte simplu, cu nişte cerinţe mai mult decât clare şi rapid de realizat. Evident, trăim într-o perioadă în care cuvântul de ordine este viteza. Dar de aici şi până la a simplifica într-un mod atât de puternic nişte subiecte ale examenului de maturitate mi se pare o barbarie.

Practic, mă întreb ce se mai studiază la clase şi de ce este nevoie ca orele de curs să aibă mereu aqceeaşi durată. Eu cred că, la câtă superficialitate se instalează în acest domeniu, o jumătate de oră de curs la fiecare materie este suficientă. În restul timpului, dascălii pot face grevă.

Revenind la modelul de subiect despre care am început să vorbesc, cuvântul de ordine în cazul său este iubirea. Nu-i rău, dar este insificient şi nu ştiu în ce măsură rezolvarea subiectelor propuse poate da cifra exactă a competenţelor gramaticale şi de cultură generală ale unui absolvent de clasa a XII-a. Scrie un text de tip argumentativ de 15-30 de rânduri despre iubire, pornind de la ideile sugerate de afirmaţia lui Nichita Stănescu: Suntem ceea ce iubim.

Mă întreb, însă, ce va răspunde la o asemenea întrebare adolescentul de azi, pentru care studiul – şi şcoala, aşa cum au mai rămas – nu mai înseamnă mare lucru?


Reclame

Despre răsfătzika

Sunt un om obişnuit. Obişnuit să cârcotească.:)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s