Secuimea si cele “82 de situatii similare” din Europa


de olahus

Tirolul de Sud, Italia, unul dintre numeroasele cazuri in UE de autonomie pe criterii etnice. Pentru a afla de alte regiuni autonome, inclusiv in state UNITARE, CLICK pe POZA!

Am mai spus-o deja, ma situez intre partizanii si oponentii proiectelor pentru autonomie pe criterii etnice pentru Tinutul Secuiesc/Secuime.

Visez la o Romanie in care “antiautonomistii” normali la cap sa termine cu “ungurii ne iau Ardealul” – buna dimineata fratilor, suntem deja in NATO, UE si aliati militari ai SUA, iar acesti trei factori ne garanteaza inviolabilitatea frontierelor* mai mult decat orice tratat cu Ungaria!

Si sa nu o mai tina langa cu “nu exista autonomii/regiuni pe criterii etnice in Europa” -exista, domnule Ponta!

Visez si la o Romanie in care autonomistii normali la cap, daca tot spun ca autonomia inTinutul Secuiesc e buna si pentru romani, sa nu mai tolereze/finanteze manifestarile extremiste si sa respecte limba romana pe tablite, siteuri si afise**.

In asteptarea acelei Romanii cu mai putina isterie, mai mult dialog pe tema autonomiei si respect pentru lege***, salut interviul luat de prietenul nostru Ionel Dancu lui Stefan Wolff, expert in prevenirea conflictelor etnice, autor a 14 carti si director fodator al revisteiEthnopolitics

Cateva dintre afirmatiile sale:

Oamenii trebuie să se maturizeze. Românii trebuie să accepte faptul că în ţara lor există un număr de etnici maghiari care sunt aici şi intenţionează să rămână, iar ungurii (din România şi Ungaria) trebuie să se împace cu gândul că graniţele nu se vor mai schimba.

Într-o lucrare pe care am publicat-o recent alături de un coleg, am identificat 82 astfel de situaţii în Europa (am inclus şi Rusia). Din Catalunia (Spania), la cecenii din Rusia, de la Insulele Aland în Finlanda, la albanezii din Muntenegru, veţi găsi un spectru uriaş de împrejurări, revendicări, niveluri de conflict şi deznodăminte

Tirolul de Sud, Italia, unul dintre numeroasele cazuri in UE de autonomie pe crtierii etnice

Nu există nicio contradicţie între un stat suveran, independent, unitar şi indivizibil şi cererea sau existenţa autonomiei. De fapt, majoritatea autonomiilor există în state unitare: Crimeea în Ucraina, Insulele Aland în Finlanda, Groenlanda în Danemarca, Găgăuzia în Moldova – alegeţi dumneavoastră pe care o vreţi.

Acestea fiind zise citate, va invit sa descoperiti mai multe din acest interviu in Adevarul. Si sa speram ca astfel de interviuri ne vor ajuta, cu timpul, sa avem o miscare anti-autonomie care vine cu argumente solide, nu cu speritori si fantezii.

_____________________________

*Exemplele din istorie, gen dar, Olahus, aliatii ne-au tradat la Yaltanu tin. Pentru ca nicicand in istorie Romania nu a prezentat un asemenea interes pentru SUA. Tara era proaspat aliata cu occidentalii (si luptand, din cauza geografiei, alaturi de rusi), inainte fiind de partea nemtilor. SUA nu avea nevoie nici de romani care sa moara alaturi de soldatii ei in Irak si Afganistan si nici nu visa la de baze militare in Dobrogea si scut antiracheta in Oltenia.

Sigur, pe cat de irationala e, teama pierderii Transilvaniei va ramane cuibarita in sufletul nostru -o trauma ca Dictatul de la Viena si ruperea Ardealului de Nord nu se sterge in mai putin de un secol. Cum nu s-a sters nici trauma Trianonului pentru maghiari. Important e sa nu vorbim si mai ales sa nu actionam sub domnia acestor temeri si/sau traume. Ci a ratiunii si realitatii geo-politice.

**ma refer la indicatoarele rutiere si tablite stradale, la siteurile oficiale ale localitatilor si la afisele evenimentelor organizate/finantate/sprijinite de autoritatile locale, deci de interes public.

***respectul pentru lege nu exclude schimbarea ei si nici discutiile despre autonomie. Chiar daca actuala Constitutie nu permite autonomia pe criterii etnice (desi Stefan Wolff arata contrariul), o viitoare Constitutie o poate permite.

discutie sincera si realista despre autonomie nu poate incepe atata timp cat o tinem langa cu ce prevede Constitutia actuala.

Sursa:MAGHIAROMANIA

Reclame

Despre răsfătzika

Sunt un om obişnuit. Obişnuit să cârcotească.:)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s