Tiberiu Lovin: „Pana-n 2008, presa a incercat sa mentina un echilibru”


Tiberiu Lovin, fondatorul ReporterVirtual, „cel mai bun blog de stiri despre industria mass-media”, mi-a acordat un interviu in care vorbeste despre presa la trecut, prezent si viitor.

Rasfatzika:

1. Din 1990 şi până astăzi, piaţa media a fost extrem de variată. Care sunt, pe scurt,principalele “vârste” pe care le-a cunoscut presa – scrisă şi audio-video în aceşti 21 deani în România?

Tiberiu Lovin: Ar trebui să scriu un roman, aşa cum face Ion Cristoiu, pentru a caracteriza evoluţia presei în această perioadă. Pe scurt însă, au existat câteva momente speciale ce pot caracteriza evoluţia mass media în 21 de ani. Prima vârstă a fost cea a isteriei generale în care toată lumea scria ce dorea la gazetă şi toate ziarele erau citite. Maturizarea presei postdecembriste a început undeva în jurul anilor 94-96, când ne-am dat seama mai bine că democraţia marca Iliescu nu e chiar aşa roz. După alegerea lui Constantinescu în funcţiade preşedinte, cam prin 97, presa a început să se împartă în tabere. Uşurel şi legănat, ziarele au devenit obiect de santaj. Multe dintre ele au dispărut între timp, dar imaginea grotescă a jurnalistului care te suna să te ameninţe că face pac la războiu de nu verşi publicitate a rămas. Aş putea spune că până-n 2000 a fost o vârstă nebună. A treia perioadă a fost a presei cumpărate de putere, care primea salivând publicitate de la stat pe bandă rulantă. Tot politica a modificat peisajul presei în 2004, când alegerile au fost câştigate de Băsescu. Cred că de atunci a început o luptă extrem de dură de supravieţuire pentru industria mass media, iar rezultatul îl vedem în aceste zile. Aş putea spune că până-n 2008, presa a încercat să menţină un echilibru, dar de atunci s-a dus cam tot. Acum suntem la vârsta penibilităţii. Una senilă, în care nu-ţi mai vine să cumperi vreun ziar în afară de sport sau pentru a citi vremea. Aş putea spune că presa are Alzaimer. Patronii cu jocurile lor politice şi foamea jurnaliştilor după bani a condus la această stare deplorabilă din care este extrem de dificil să ieşim. Sper ca peste zece ani să avem din nou o presă credibilă, una nou-nascută ca un bebeluş. Şi să o luăm de la capăt cu abc-ul profesiei.

Rasfatzika:

2. Aţi prezentat, nu de puţine ori, informaţii în exclusivitate din spatele uşilor închise. A existat vreun moment în care aţi ezitat să dezvăluiţi vreo informaţie? Dacă da, care a fost motivul?

Tiberiu Lovin: De fiecare dată ezit să public o informaţie pe surse. Riscul major este că-ţi pui credibilitatea pe tava celor care-ţi furnizează ştirea.De multe ori, un zvon este lansat intenţionat şi prezentat ca real de către mai multe surse, unele intoxicate, altele cu misiunea de a intoxica. Trebuie să recunosc că uneori şi eu am picat în plasă, dar un raport între ştiri din culise exclusive şi false îmi este favorabil. Cele mai multe, cam 90%, au fost reale.

Rasfatzika:

3. Se mai poate vorbi, la ora actuală, de ziarişti în adevăratul sens al cuvântului?

Tiberiu Lovin: Desigur. Am şi exemple de jurnalişti adevăraţi care-şi fac meseria ca şi cum n-ar trăi într-un azil de demenţi, ceea ce este profesia noastră la această oră. Am scris despre ei de multe ori. Din păcate, există prea mulţi care nu-şi pot face profesia pentru că supravieţuirea este mai importantă în acestă perioadă decât a nu abdica de la principii. Îi înţeleg şi nu-i condamn.

Rasfatzika:

4. Cât bine şi cât rău face presa în România?

Tiberiu Lovin: La ora actuală, presa face mai mult rău profesiei de gazetar. Face însă şi bine, fie doar prin menirea de a păstra istoria actuală în paginile ei. Cândva, ne vom uita amuzaţi la ce s-a întâmplat. Acum, presa este o lume tristă.

Rasfatzika:

5. Cum vedeţi evoluţia presei scrise din România în următorii cinci ani?

Tiberiu Lovin: E din ce în ce mai greu să prevezi ce se va întâmpla cu industria mass media. E clar însă că va continua să fie subordonată politicului, mai exact intereselor patronilor care vor să profite de forţa ei slăbita şi să supravieţuiască unei perioade economice extrem de dificilă peste tot în lume. Aşa cum am spus mai sus, cred cu tarie că peste zece ani presa va reveni la principiile care au condus la naşterea ei ca profesie. Într-un final, orice patron îşi va da seama că fără a lăsa libertate editorială este egal cu falimentul total: pierderea cititorilor, a credibilităţii şi influenţei.

Rasfatzika:

6. La final, domnule Lovin, vă rog să adresaţi un mesaj cititorilor acestui blog.

Tiberiu Lovin:  Adevărul va ieşi întotdeauna la suprafaţă. Mai devreme sau mai târziu. Trebuie să avem răbdare şi încredere că se va întâmpla.

Reclame

Despre răsfătzika

Sunt un om obişnuit. Obişnuit să cârcotească.:)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Tiberiu Lovin: „Pana-n 2008, presa a incercat sa mentina un echilibru”

 1. capsunarul zice:

  Chestia cu foamea jurnalistilor dupa bani e… Cand patronul iti da salariul minim pe economie si iti pune in traista contractele de publicitate si cele pentru abonamente pentru a „rotunji” nu stiu daca se numeste foamea de bani a jurnalistului… E de vazut cine sunt patronii mass media in primul rand… Evident ca printre jurnalisti sunt si „curvele” care „si-o trag” pe o stire si un contract de publicitate dar asta e un fenomen intalnit in orice domeniu… Nu stiu in politica daca exista asa ceva… Moahahaaa cum sunt glumet!

 2. codin zice:

  Buna intrebare, Rasfatzika! Cat rau si cat bine a facut presa…SE POATE MASURA USOR pe pielea majoritatii romanilor. Nu se putea realiza mareata opera de devastare economica, de ifectie morala pana in pragul caderii de pe harta, fara aportul nepretuit al unor patroni de presa si al unor ziaristi. Din hora unirii jucata pe mormantul Romaniei alaturi de presedinti, premieri, ministri, senatori si deputati, prefecti, presedinti de judete, primari, procurori, judecatori, politisti, jandarmi, sefi de agentii si de autoritati, clienti politici deghizati in oameni de afaceri, a jucat si joaca apasat presa de toate felurile.
  V-o spune un fost cu 2 mandate de consilier si 2 de deputat ! Celor de mai sus li s-au alaturat in ultima vreme tot mai multi profitori marunti si numerosi buimaci in cautare de bautura si mici peschesuri electorale. Din sutele de miliarde de euro si dolari depuse in strainatate, bandele mafiote sacrifica 1 miliard si castiga , la mustata, alegerile. ASTA IN TIMP CE MILIARDARUL AMERICAN WARREN BUFFET PUNE LA BATAIE URIASA, CONSIDERATA DE UNII, SUMA DE 2 SUTE DE MILIOANE DE DOLARI pentru a candida la presedintia Statelor Unite…Incat poti spune Bravos natiune, halal sa-ti fie si jos iscalit , in original, GALIBARDI !!!

 3. codin zice:

  Buna intrebare, Rasfatzika! Cat rau si cat bine a facut presa…SE POATE MASURA USOR pe pielea majoritatii romanilor. Nu se putea realiza mareata opera de devastare economica, de ifectie morala pana in pragul caderii de pe harta, fara aportul nepretuit al unor patroni de presa si al unor ziaristi. Din hora unirii jucata pe mormantul Romaniei alaturi de presedinti, premieri, ministri, senatori si deputati, prefecti, presedinti de judete, primari, procurori, judecatori, politisti, jandarmi, sefi de agentii si de autoritati, clienti politici deghizati in oameni de afaceri, a jucat si joaca apasat presa de toate felurile.
  V-o spune un fost cu 2 mandate de consilier si 2 de deputat ! Celor de mai sus li s-au alaturat in ultima vreme tot mai multi profitori marunti si numerosi buimaci in cautare de bautura si mici peschesuri electorale. Din sutele de miliarde de euro si dolari depuse in strainatate, bandele mafiote sacrifica 1 miliard si castiga , la mustata, alegerile. ASTA IN TIMP CE MILIARDARUL AMERICAN WARREN BUFFET PUNE LA BATAIE URIASA, CONSIDERATA DE UNII, SUMA DE 2 SUTE DE MILIOANE DE DOLARI pentru a candida la presedintia Statelor Unite…Incat poti spune Bravos natiune, halal sa-ti fie, vivat printzipatele unite! si jos iscalit , in original, GALIBARDI !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s