„Ah, ce frumos, viitor luminos/Li se-arata celor idioti” Epistola pentru Ioana Lupea


Nu este pentru prima data cand scriu despre un articol semnat Ioana Lupea. Pentru cine nu o stie, Ioana Lupea este fata aia cu buze subtiri, fata ascutita si inteligenta ioc, promovata, cine stie de ce si cum, pe la B1 si in Evenimentul Zilei.

De multe ori am atras atentia ca aceasta diva a slovelor, politicii si analizei evenimentelor zilei bate campii. De aici si pana la a o lua pe aratura nu a mai fost decat un pas. Mic.

In ziarul de azi, jurnalista in cauza, ce dovedeste, cu prisosinta ca a facut scoala si, in special, Limba si Literatura romana cu femeia de serviciu, cand aceasta termina de spalat holurile si nu era violata. De ce? Simplu?

Pentru demonstratie, voi face o analiza pe text. Intitulat „Problema tiganeasca, o diversiune oribila a PDL”, articolul vine si ne spune ca suntem prosti. „Marţieni verzi, cu feţe alungite şi ochi exoftalmici, aterizează cu farfuriile lor zburătoare pe planeta Pământ, într-un perimetru numit de băştinaşi România.” Superiori numeric şi cu farfurii zburătoare, marţienii decid că locul acela se va numi din acea zi Prostia, iar locuitorii ei proşti. În zadar au cerut reprezentanţii băştinaşilor să-şi păstreze numele de „români”, argumentând că aşa îşi zic de secole şi că „prost” e un cuvânt de ocară. Marţienii superiori numeric şi cu farfurii zburătoare au decis, pe baza unui studiu antropologic al Academiei Interstelare, că proşti le va rămâne numele. De ce? Pentru că au puterea să încalce dreptul unei comunităţi de a se denumi aşa cum doreşte ea. Emil Boc nu e nici marţian, nici nu deţine farfurii zburătoare potrivit declaraţiei de avere, dar e prim-ministru al Guvernului României şi are putere. Emil Boc este cel care a avizat favorabil, în numele guvernului, proiectul de lege iniţiat de Silviu Prigoană pentru schimbarea denumirii de rom în ţigan şi niciun ministru, nici măcar din UDMR, nu s-a opus. A ţinut un scurt discurs că doar în România există „prostia asta cu denumirea de rom”(citat aproximativ) după care s-a trecut la următorul punct al ordinii de zi.”

Stimata jurnalista, denumirea de tigan a dat si titlul unei carti, TIGANIADA de Ioan Budai Deleanu. O poti citi la mine pe blog.

Cat despre restul argumentarii din acest editorial, nici nu merita sa vorbim.

Tigan, la francezi, este gitan, la englezi este gipsy, la spanioli este gitano, la portughezi este cigano, la rusi e tot tigan. Si atunci, de unde prostia asta ca ei isi zic de secole romani?

Doamna Lupea, mai puneti mana si pe o carte de istorie, nu doar pe alea de credit!

Anunțuri

Despre răsfătzika

Sunt un om obişnuit. Obişnuit să cârcotească.:)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la „Ah, ce frumos, viitor luminos/Li se-arata celor idioti” Epistola pentru Ioana Lupea

 1. eumiealmeu zice:

  combaţi bine; folosind cuvintele tale redai gândurile mele (aş fi vrut să zic ale noastre, dar nu vreau să generalizez că de obicei mi se spune că trebuie să vorbesc în nume propriu)

 2. Adrian zice:

  E bine ca putem sa avem cu totii bloguri pentru ca putem spune ceea ce vrem cand vrem si sunt sanse sa si fim ascultati. Problema vine atunci cand nu avem nimic de spus si totusi o facem.

  Ne avertizezi ca o sa faci o analiza pe text, dupa care ridici exemplul Tiganiadei. Dar nimeni nu cere interzicerea cuvantului tigan, in context literar sau altfel, in spatiul public. Se cere doar mentinerea, in actele oficiale, a denumirii de rom. Ori legea lui Prigoana, tocmai asta cere – ca Romania sa nu mai foloseasca oficial cuvantul rom.

  Argumentul tau nu are, prin urmare, absolut nici o valoare in discutie. Da, Tiganiada ramane tiganiada, iar asta nu inseamna ca romanii, in actele oficiale, pot sa schimbe numele unei etnii, nume pe care aceasta are dreptul sa si-l stabileasca.

  Dupa care spui ca „nici nu merita sa vorbim”. Spectaculoasa analiza pe text, da-mi voie sa spun.

  p.s. Lipsa argumentelor imi sugereaza ca iti lipsesc si informatiile. Da, in alte state se folosesc diverse apelative pentru romi, dar in actele si in discutiile oficiale si de multe ori in spatiul public denumirea este rom.

  Poti intelege si singura:
  1. gipsy este un nume dat intr-un moment in care se credea, eronat, ca etnia ar proveni din Egipt.
  2. tigan vine de la un cuvant din greaca care inseamna „de neatins, paria” si a fost dat in urma cu o epoca pentru a sugera inferioritatea etniei

  Ma intreb – nu-mi raspunde te rog – cum ar reactiona romanii din Spania, daca guvernul de la Madrid ar decide ca din ianuarie 2011, autoritatile spaniole nu se vor mai referi la ei ca romani ci ca „paria”.

 3. Zadkielix zice:

  Ce neavenita isi face…pubicitate cu oi asemenea ardoare, bazandu-se pe o realitate contorsionata….
  Cred ca „specialista” ori e platita de niste grupari oculte, ori sufera de ceva cronic..
  Sau toate la un loc…
  In a desfiinta si a innegri originea poporului din care faci parte si a scrie un text veninos, cu accente dure e o…imensa parapastie ce, nu a sesizat-o doamna cu ….fituica, pseudo-textul!
  Si….culmea e si promovata…Maine -poimaine, ne va ranji dintr-un manual alternativ…
  Cat de penibila!!!
  Pe final, ca sa intaresc cele spuse am sa-l citez pe M.Eminescu, adevaratul om si poet ce….doar post-mortem si-a gasit aprecierea!!!
  „Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
  Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
  Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punînd mîna pe ei,
  Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
  Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
  Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s