Kelemen Hunor, calomniat


Cu gîndul la iobăgie, temîndu-se de ea, dar dorind şi să inoculeze populaţiei României ideea că ungurrii ne iau Ardealul, săptămînalul „România Mare” publică un articol calomniator la adresa ministrului culturii, Kelemen Hunor. Pe baza unor declaraţii pe care acesta le-ar fi făcut în 2002, preluate de ziarul „Adevărul”, Colonel (r) Vasile Zărnescu îl acuză pe Kelemen Hunor de fascism. „Deputatul UDMR de Harghita, Kelemen Hunor, a dat, recent, un interviu postului Radio Kossuth, în care, exprimîndu-şi marea satisfacţie, a declarat, printre altele: „în legătură cu proprietatea publică, se poate vorbi de o a doua ocupare de ţară în Ardeal, dat fiind că o suprafaţă de aproape 1 milion de hectare a fost retrocedată în proprietate maghiară. Aceasta este o avere uriaşă, o avere de mai multe miliarde de dolari”. Pe lîngă impertinenţa nedezminţită cu care se exprimă liderii UDMR – care, în presa maghiară din România spun mereu că „ei trăiesc sub ocupaţia autorităţilor române” -, expresia „a doua ocupare de ţară în Ardeal, care trimite direct la Diktatul de la Viena, reflactă spiritul fascist, revanşard şi revizionist, de care este animat şi acest Kelemen Hunor, membru în Parlamentul României!”

Dincolo de fanfaronada patriotică, trebuie amintit ce este cu Dictatul de la Viena. În iunie 1940, Uniunea Sovietică pretindea Basarabia şi Bucovina de Nord, provincii care se uniseră cu România după Primul Război Mondial. Guvernul Român, forţat de prezenţa armatei sovietice, a fost nevoit să îndeplinească aceste pretenţii. Moscova a înregistrat, astfel, un succes, care a impulsionat Budapesta să ridice problema Transilvaniei. Puterile Axei au sugerat părţilor implicate să îşi rezolve problemele prin negociere directă, deoarece Axa era interesată să păstreze pacea în Balcani. Şi aceasta deoarece avea nevoie de exporturile acestora pentru război.

Dictatul s-a produs pentru a cîştiga susţinerea militară a Ungariei de partea Germaniei. La fel ca şi prin Tratatul de la Trianon, a atribuit o zonă multietnică unei alte ţări şi a provocat o migrare masivă a populaţiei în ambele sensuri.

Deci: unde vede distinsul autor al articolului în cauză o asemănare cu Dictatul de la Viena? De ce nu a redat integral declaraţia lui Kelemen Hunor? A acuza pe cineva – indiferent de natura acuzelor aduse – fără probe concludente, numai în baza unor frînturi de afirmaţii şi a unei uriaşe cantităţi de manipulare, îndemn la ură, nu face decît să decredibilizeze atît publicaţia unde opiniile respective văd lumina tiparului, cît şi pe autorul acestora.

„Ticăloşia politică – incriminată de preşedintele României, Traian Băsescu, prin sintagma sa, devenită notorie, „sistemul ticăloşit” – s-a menţinut şi în mandatele următoare, prin PSD şi, apoi, prin Alianţa D.A., iar acum este revigorată de la fel de trădătorul PD-L. Astfel că, prin intermediul acestuia, fascistul Kelemen Hunor a ajuns în fruntea unui minister strategic al Culturii şi Cultelor. (…) Acum, fasciştii maghiară se pregătesc să declare, la nefasta zi de 15 martie, limba maghiară ca fiind limba „oficială” a aşa-zisului Ţinut Secuiesc – deşi secui nu mai există şi, oricum, ei fuseseră români maghiarizaţi”, mai susţine Colonelul (r) Zărnescu.

De altfel, în publicaţiile Tricolorul şi România Mare, ministrul Culturii este atacat frecvent, fără să i se solicite, aşa cum este normal şi deontologic, punctul de vedere. Să recapitulăm: 4 noiembrie 2009 “Luni, la orele 16.30, candidatul UDMR Kelemen Hunor a fost văzut la unul din sediile centrale ale PD-L. Aici, bozgorul s-a văzut cu buldogul (adică Faţă de Bideu, alias Vasile Blaga)…”; 21 decembrie 2009: Publicaţia Tricolorul, deranjată că un catolic – şi ungur, pe deasupra! – urma să coordoneze, din punct de vedere guvernamental, Biserica Ortodoxă Română.

Despre răsfătzika

Sunt un om obişnuit. Obişnuit să cârcotească.:)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Kelemen Hunor, calomniat

  1. olahus zice:

    Nu stiu daca mai are rost sa te astepti la respectarea normelor deontologice de la publicatiile PRM.

    Pe de alta parte, eu in locul tau nu m-as fi obosit sa citez acuzatiile la adresa lui HK aparute in astfel de publicatii daca nu aveam si declaratia completa a lui. Pentru mine si pentru tine este clar ca e vorba de o denaturare a unei declaratii. Poate scoatere din context, poate traducere gresita in mod tendentios. Dar pentru cei care cred ca ungurii ne iau Ardealul este la fel de clar ca aceasta declaratie e adevarata si exprima dorinta unei noi ocupari a Ardealului.

    Solutia este sa vii cu originalul sau macar sa obtii niste detalii lamuritoare de la HK. Dar pun pariu ca el nu isi pierde timpul cu demontarea unor stiri tendentioase aparute in Tricolorul sau Romania Mare. Asa ca poate nici tu nu ar trebui sa ti-l pierzi, esti un om inteligent, iar inteligenta ta merita ceva mai bun decat sa „analizezi” articole Romania Mare.

    Daca aparea in Gandul sau Evinementul Zilei, mai intelegeam, dar asa…

    cu respect

    Olahus

    • rasfatzika zice:

      Cu acest prilej, să mai spargem un mit, acela conform căruia Ungaria – ungurii şi elitele lor intelectual – politice – doresc alipirea Ardealului la Ungaria, reparînd „samavolnicia păcii de la Trianon”. Este o prejudecată cu adînci rădăcini în publicul ambelor naţiuni şi care are încă fani destui în ambele state. Manipularea se supune unei reguli generale des folosite în vastul domeniu al dezinformării şi mă uimeşte numărul mare de oameni care înghit cu atîta poftă falsul!
      Trebuie să se ia atitudine contra acestor manipulări. Eu am făcut un pas în sensul acesta.

  2. Vasile Zarnescu zice:


    Garilor, am dat bibliografia respectivă. Vă e lene să căutaţi acolo, ca să nu mai vorbiţi de trunchierea textului? V-o dau din nou: *** «Deputatul UDMR Kelemen Hunor invocă „a doua ocupare de ţară“ în Ardeal», în Adevărul, nr. 3819, 3 oct. 2002, pe http://www.adevarul.ro/articole/2002/deputatul-udmr-kelemen-hunor-invoca-a-doua-ocupare-de-tara-in-ardeal.html).
    A, vreţi mură-n gură şi textul din Adevărul: Iată-l:
    http://www.adevarul.ro/articole/2002/deputatul-udmr-kelemen-hunor-invoca-a-doua-ocupare-de-tara-in-ardeal.html

    *** «Deputatul UDMR Kelemen Hunor invocă „a doua ocupare de ţară“ în Ardeal», în Adevărul, nr. 3819, 3 oct. 2002

    Data: Joi, 3 oct 2002
    Deputatul UDMR de Harghita Kelemen Hunor isi exprima recent satisfactia, intr-un interviu acordat postului de radio Kossuth, preluat de agentia RADOR, in legatura cu doua aspecte care privesc minoritatea etnica maghiara din Romania. Ele se refera la invatamantul in limba maghiara si, respectiv, la retrocedarile de terenuri in folosul membrilor acestei comunitati etnice. Dar si mai mare pare satisfactia deputatului UDMR atunci cand vorbeste de retrocedarile de terenuri catre maghiarii din Ardeal. Potrivit postului de radio Kossuth, Kelemen Hunor s-a referit la aceasta ca reprezentand o „a doua ocupare de tara” in Ardeal. Citandu-l exact, deputatul UDMR de Harghita a declarat: „Am spus cu mai multe ocazii – si nu vom obosi sa o repetam – ca in legatura cu proprietatea publica se poate vorbi de o a doua ocupare de tara in Ardeal, dat fiind ca o suprafata de aproape un milion de hectare a fost retrocedata in proprietate maghiara. Aceasta este o avere uriasa, o avere de mai multe miliarde de dolari, si cu aceasta se pot obtine bune rezultate economice in urmatorii ani si decenii”.

Lasă un comentariu