„Isaiia dănţuieşte”


Şi Domnul Dumnezeu a creat omul după Chipul şi Asemănarea Sa… Ceea ce au făcut, însă, trei preoţi ortodocşi, făcuţi „vedete” de Libertatea, numai a sfinţenie nu miroase. Pentru că feţele bisericeşti, după ce, în prealabil, or fi băut din sîngele Domnului mai multişor şi, poate, impulsionaţi de nişte verzişori băgaţi în buzunar, au început să danseze. Nu pe orice fel de muzică, însă, ci pe manele, că doar şi preşedintele Băsescu a zis că 99 la sută dintre români sînt iubitori de manele. Iar Patapievici, acest gînditor cu falca umflată şi papion a scos din puţul gîndirii afirmaţia că „uneori, maneliştii pronunţă mai bine limba română în unele din manelele lor decît o fac unii moderatori de emisiuni de divertisment”, potrivit Mediafax.
Aşa că popii s-au adaptat trendului şi, uitînd de muzica bizantină psaltică, de stihuri la „Doamne, strigat-am”, au început să dea din picioare şi din mîini mai ceva ca porcii plin de draci din Scriptură. Aşa că e mai greu să găseşti preoţi în adevăratul sens al cuvîntului.
Şi, ca Duhul Sfînt să nu mai fie decît o temă de predică în biserică, preoţii se ceartă şi pe proprietăţi, pe biserici: astfel, ortodocşii se încaieră cu greco-catolicii, fiindcă nici unii, nici alţii, nu lasă de la ei, deşi declarativ toţi sînt pîinea lui Dumnezeu.
Spun asta fiindcă am citi recent o carte ce tratează chiar conflictul ortodox-greco-catolic din România, după decembrie 1989. Mi-a adus-o un prieten care ştie că mă pasioneză trebile lumeşti din Biserică. Nicăieri nu am văzut tratată mai bine ca acolo problema certurilor pe proprietăţi dintre cele două culte. Dacă o mai găsiţi – am înţeles că a apărut într-un tiraj limitat – v-o recomand. La fel cum fac cu fiecare lucru sau persoană care, din punctul meu de vedere, merită lăudat. „Absurdul interconfesional. O analiză a conflictului ortodox – greco-catolic din România”, autori Georgiana Arsene şi Carol Hârşan.

Reclame

Despre răsfătzika

Sunt un om obişnuit. Obişnuit să cârcotească.:)
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s